8 redenen waarom vasten het proberen waard is

Vasten wordt vaak gezien als iets engs en moeilijks. Voor mensen zonder ervaring met vasten lijkt het alsof je door te vasten je lichaam zijn energie ontkent.

Het lijkt oncomfortabel, onnodig en simpelweg ongezond.

Maar volgens medische wetenschap is deze visie verre van correct. In feite is vasten erg gezond voor zowel lichaam als geest. Regelmatig vasten kan leiden tot een gelukkiger en gezonder leven.

Er is ook een grote verscheidenheid aan tijdspanne om te vasten, variërend van 1 dag tot 1 week of zelfs langer. De bekendste vorm is het 16/8 schema.

Hierbij eet je 8 uur op een dag, en vast je 16 uur (waaronder tijdens het slapen). Dit doen mensen bijvoorbeeld tussen 10:00 uur ‘s ochtend en 18:00 uur ‘s avonds.

Andere mensen verschuiven dat venster nog wat verder, die eten pas om 16:00 ‘s middags hun eerste maaltijd.

Hieronder vind je 8 redenen waarom vasten het proberen waard is:

1. Vasten verbetert de efficiëntie van het verteringssysteem

Normaal  is ons verteringssysteem 24 uur per dag bezig. Het belangrijkste voordeel van vasten is dat ons spijsverteringssysteem rust krijgt en daardoor zichzelf herstelt en meer efficiënt wordt. Op een doorsnee dag krijgt het verteringsstelsel meer voedsel binnen dan het kan verwerken. Als gevolg stelt het verteringssysteem prioriteiten en verteert het alleen de meest belangrijke voedingselementen. Andere onderdelen worden in cellen bewaard voor later. Het enige probleem is dan dat het verteringssysteem nooit de kans krijgt om dit te verwerken, omdat het altijd eerst nieuw voedsel te verwerken krijgt. Deze opgeslagen voedingselementen veranderen langzaamaan in vet of rotten gewoon weg in het lichaam. Vasten geeft de maag de kans om alle voedingsrestanten in het lichaam te verteren.

2. Vasten helpt het lichaam om zich te zuiveren

Als het lichaam niet bezig is met het verteren van voedsel, begint het zich te ontdoen van onverteerde vetten, gifstoffen en afvalstoffen zoals overbodige onverwerkte voedingsstoffen, dode cellen etc. Dit betekent dat het lichaam tijdens het vasten meer tijd en energie heeft om zich te richten op het aansterken en genezen van zichzelf. Het lichaam heeft nu de tijd om te ontgiften en het repareert cellen, tissues en organen waaronder ons grootste orgaan, de huid. De huid wordt gezuiverd en acne wordt voorkomen of verminderd. Neem je dagelijks ook onze unieke Shikuwasa dan ervaar je nog meer gezondheidsvoordelen. 

3. Vasten geeft je energie

Voeding wordt meestal gezien als energie voor je lichaam. Maar we dienen ons ook te realiseren dat verteren van voeding ook veel energie vergt. Tot wel 65% van onze energie gaat naar ons verteringssysteem na het eten van een zware maaltijd. De meeste mensen voelen zich minder energiek tijdens het begin van het vasten, maar dit verandert al gauw. Je zult je later meer energiek, lichter en enthousiaster voelen.

4. Vasten verbetert je perceptie op voedsel

Vasten geeft je een nieuwe kijk op voeding, honger, waarom en wat we eten. Je wordt je bewuster van jezelf en je eigen lichaam, omdat je je bewust wordt dat je vaak eet om je zintuigen te bevredigen en niet omdat je honger hebt. Dit bewustzijn verandert jouw houding tegenover voeding en leidt je naar een simpeler en puurder eetpatroon, omdat je je realiseert dat dit het beste is voor je lichaam.

5. Vasten geeft mentale stabiliteit

Als je vast, verschuif je je aandacht en word je meer bewust van jezelf en het leven rondom je. Je voelt je meer gefocust en je bent beter in staat om helder na te denken. Je ziet en waardeert de schoonheid om je heen meer, omdat je je lichter voelt en meer energie hebt.

6. Vasten helpt bij gewichtsmanagement

Ook al zou het niet je hoofddoel moeten zijn, afvallen is een prettig voordeel van vasten. Als je vast, gebruikt je lichaam opgeslagen vet als alternatieve energiebron met gewichtsverlies als resultaat.

7. Vasten vertraagt het verouderingsproces

Zoals eerder vermeld geeft vasten rust aan het verteringsstelsel. Het metabolisme verbetert als bijkomend gevolg.  Een van de belangrijkste oorzaken van verouderen is een vertraagd metabolisme. Door je metabolisme te verbeteren, vertraag je het proces van ouder worden in je lichaam. Als resultaat voel je niet alleen jonger maar zie je er ook jonger uit.

8. Het immuunsysteem zal verbeterd worden door te vasten

Tijdens het vasten, reinigt je lichaam zichzelf en verwijdert het gifstoffen. Hierdoor voorkom je dat je ziek wordt. Wanneer dieren ziek zijn, gaan ze uit zichzelf vasten en geven ze hun lichaam zo de kans om te genezen. Mensen zijn de enige soort die hun natuurlijke instincten negeren en hun zintuigen volgen. We zoeken eten terwijl we het eigenlijk niet nodig hebben.

Dus ga je gang, probeer het vasten zelf en ervaar de voordelen. Box Pur ondersteund je hierin om de beste versie van jezelf te worden!