De geneeskracht van rode biet

Net zoals vele andere vond ik bieten vroeger maar saai. Dat veranderde snel toen ik leerde hoe extreem gezond dit knolgewas in werkelijkheid is.

1. Rijk aan vitaminen en mineralen

Magnesium, kalium, vezels, fosfor en ijzer: je vindt het allemaal in rode bieten. Daarnaast vormen de knollen een rijke bron van vitamines A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur.

2. Werkt ontgiftend

Rode biet ontgift en kan dankzij deze eigenschap komaf maken met bleekheid, vermoeidheid en bloedarmoede. Bovendien zuiveren bieten het bloed en de lever en helpen ze bij het bestrijden van depressies.

3. Boordevol antioxidanten

Rode bieten bevatten fytochemicaliën. Dat zijn bestanddelen in plantaardige voedingsmiddelen met een gunstige invloed op onze lichaamswerking. Zo kunnen bieten het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en dus ook tegen kanker.

4. Verlaagt bloeddruk en cholesterol

Volgens het gerenommeerde vakblad Hypertension hebben mensen met een verhoogde bloeddruk baat bij een glas rodebietensap per dag. De nitraten in rode biet zorgen er namelijk voor dat het stikstofmonoxidegehalte van het bloed stijgt. Dat gas zet onze bloedvaten open, waardoor de bloedsomloop vlotter gaat. Bovendien helpen rode bieten beschermen tegen hart- en vaatziekten en zouden ze cholesterolverlagend werken.

5. Verhoogt het uithoudingsvermogen

Het hoge nitraatgehalte van rode biet stimuleert niet alleen de aanmaak van stikstofoxide in het bloed, maar ook in de spieren. Dat zorgt ervoor dat het zuurstofverbruik in je spieren tijdens het sporten beter geregeld wordt. En hoe minder zuurstof we nodig hebben om inspanningen te leveren, hoe langer we het sporten kunnen volhouden.