De gezondheidsvoordelen van pure chocolade

Met geld kun je geen geluk kopen, maar je kunt er chocolade mee kopen en dat is bijna hetzelfde. Al zit er wel een groot verschil tussen alle typen chocola: van karamel zeezout tot gevulde praline bonbonnetjes. Wil je genieten van een de gezondheidsvoordelen van chocolade, ga dan voor puur!

Voordelen van chocolade

Je leeft er langer door

Mannen die af en toe pure chocolade eten leven een langer, blijkt uit onderzoek. Onderzoekers claimen dat pure chocolade met 70 procent of meer cacao bijna vier keer zoveel flavonoïden (antioxidanten) bevat dan de gezonde geachte pruim of een handvol spruitjes. Daarmee helpt deze lekkernij hartziekten te voorkomen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat wanneer je gedurende twee weken dagelijks 40 gram donkere chocolade eet je minder stresshormonen in je bloed hebt.

Het beschermt je tegen ziektes

Een Spaanse studie toonde onlangs aan dat cacao beschermt tegen darmkanker. Na een chocoladedieet van acht weken, hadden ratten die aan darmkanker leden minder tumoren in hun darmen dan de ratten die geen cacao toegediend kregen. ‘Cacao bevat polyfenolen, antioxidanten die de communicatie tussen kankercellen zouden kunnen uitschakelen. Wat ze ervan weerhoudt om verder te groeien,’ aldus de onderzoekers. Verder onderzoek is nodig om eenzelfde effect bij mensen aan te tonen.

Het houdt je hart gezond

Op de voorkant van pure chocolade staat meestal het cacaopercentage vermeld, dat het gehalte antioxidanten flavonoïden aangeeft. Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers. Scan wel nog even extra op de achterkant naar de rest van de ingrediënten. Vermijd chocolade die gealkaliseerd is. Goed voor de smaak, dodelijk voor de flavonoïden.

Het houdt je hard

Nu weten we al dat (pure) chocola een sterke aantrekkingskracht op vrouwen uitoefent. Onder meer vanwege de gelukkig makende stofjes, flavonoïden genaamd. Minder bekend is dat flavonoïden ook een heilzame werking hebben voor mannen. Zo zorgen zij ervoor dat er in de binnenkant van je aderen chemische stoffen vrijkomen die je aderen wijder maken. Daarmee is het je reinste erectiemedicijn. Onderzoek toonde aan dat 45 gram pure chocola per dag een verwijding oplevert van meer dan 10 procent. Hoewel het onderzoek zich niet specifiek richtte erecties, zijn wij zo vrij te concluderen dat chocola goed is voor je seksleven.