Zijn koolhydraten gezond en hoe zit dat nu eigenlijk?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn voedingsstoffen die dienen als energiebron voor ons lichaam.

Maar of koolhydraten wel een goede en gezonde bron van energie zijn, daar lopen de meningen over uiteen ;-) Ik deel graag mijn mening met je.

Om uit te leggen wat koolhydraten zijn, leg ik eerst het verschil uit tussen micronutriënten en macronutriënten.

Micronutriënten zijn voedingsstoffen die bestaan uit vitamines, mineralen en spoorelementen. Cruciale bouwstoffen voor ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C dat heel belangrijk is voor onze weerstand.

Macronutriënten zijn energieleverende voedingsstoffen zoals vetten, eiwitten en koolhydraten. Deze energie hebben we nodig zodat onze spieren kunnen bewegen en onze organen hun werk doen.

Voedingsmiddelen bevatten meestal een combinatie van micro- en macronutriënten. In groenten zitten bijvoorbeeld veel vitamines en mineralen, maar ook wat koolhydraten. En deze combinatie is het beste voor ons lichaam.

Er zijn koolhydraatrijke voedingsmiddelen die nauwelijks tot geen vitamines en mineralen bevatten. Deze koolhydraten bevatten alleen maar energie, en die worden daarom ook wel ‘lege koolhydraten’ genoemd.

Voorbeelden van lege koolhydraten zijn granen in brood, pasta, aardappelen en rijst.

De grootste bron van lege koolhydraten is suiker. Dat zit in vrijwel alle kant-en-klare voedingsproducten, in maaltijdpakjes en –zakjes, in kant-en-klaarmaaltijden en in snacks en frisdrank. Net hierin onderscheid Box Pur zich van vele anderen.

Koolhydraten als energiebron

Koolhydraten worden door onze spijsvertering razendsnel omgezet in glucose vervolgens gebruiken onze spieren en organen glucose als en energiebron.

Dat klinkt positief, maar deze transformatie heeft ook een keerzijde.

Door een overdaad aan koolhydraten krijg je na iedere maaltijd een grote dosis glucose in je bloed. Hierdoor heb je meerdere keren per dag een glucosepiek en dat blijft niet zonder gevolgen. Lees hieronder.

Wat is en doet insuline?

Nadat koolhydraten zijn omgezet in glucose komt het hormoon insuline in actie. Insuline zorgt ervoor dat de energie die glucose aan ons lichaam geeft op alle plekken komt waar energie nodig is. Maar wanneer het lichaam voldoende energie heeft is er sprake van een glucose-overschot. Hier begint het probleem met te veel koolhydraten in onze voeding dus echt.

Lege koolhydraten zorgen voor een buikje

Insuline heeft ongunstige bijwerkingen. Het hormoon blokkeert namelijk een enzym dat lichaamsvet kan afbreken. Dus tijdens alle momenten dat insuline glucosepieken probeert te bestrijden, kan er geen lichaamsvet worden afgebroken.

Dus veel koolhydraten zorgen er niet alleen voor dat je meer lichaamsvet aanmaakt, het zorgt er ook voor dat je dat lichaamsvet heel moeilijk weer kunt verbranden.Als we bovenstaande punten bij elkaar optellen wordt duidelijk dat koolhydraatrijk voedsel een belangrijke oorzaak is van overgewicht. Ik denk zelfs de belangrijkste.

Gezondheidsrisico’s van glucosepieken

Door al die glucosepieken kan het lichaam na verloop van tijd overbelast raken.

Hierdoor neemt het risico op insulineresistentie toe. Dit betekent dat je lichaam helemaal niet meer reageert op insuline en dat kan leiden tot diabetes type 2; een van de grootste welvaart ziektes wereldwijd.

En dat is nog steeds niet alles. Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat glucose pieken bijdragen aan een te hoge bloeddruk. Bovendien neemt de kans op hart- en vaatziekten toe.

De oplossing: eet koolhydraatarm

Als je controle wilt over je lichaamsgewicht en bovenstaande gezondheidsrisico’s wilt voorkomen, dan is het belangrijk dat je koolhydraatarm beperkt tot 100g per dag.

Hierdoor stabiliseert je bloedsuikerspiegel, verbetert je gezondheid en slaag je geen lichaamsvet meer op. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat je tijdens een koolhydraatarm dieet overtollig lichaamsvet verbrandt.

De conclusie: zijn koolhydraten gezond?

Als je niet te veel koolhydraten eet en je voedsel ook veel micronutriënten bevat, dan zijn koolhydraten een prima voedingsbron.

Als we alle gezondheidsrisico’s van die energiepieken op tellen kan ik maar één ding concluderen: de lege koolhydraten waar onze voeding vol mee zit, zijn niet gezond.